Broekmans installatiebedrijf

Historie

Vijftig jaar vakmanschap met cv-installaties

Vrijdag 9 December 2022 werd het 50-jarig bestaan van ons bedrijf gevierd. Met relaties werden het gezellige uren in Hofstede de Paradijshoeve. Technisch zag ons Ridderkerkse installatiebedrijf de voorbije jaren enorm veel veranderen. Bij de start was het aardgas in opkomst en nu zijn er verwarmingstechnieken zonder aansluiting op gas.

Ons bedrijf werd in 1972 aan huis in Rotterdam gestart door Aad Broekmans. Hij vestigde zich een jaar later in Ridderkerk. Met een kantoor aan huis aan de Govert Flinckstraat en twee garageboxen. Het bedrijf heette toen nog CV Centrum. In 1979 verhuisde we naar de Lagendijk, waar we de beschikking kregen over een grote showroom. Daar was in die periode veel meer te vinden dan alleen gashaarden en de eerste CV-ketels. Men kon er ook alles voor de badkamer vinden. Net als in een bouwmarkt stonden de badkuipen, sifons en andere materialen direct voor het grijpen voor doe-het-zelvers. Broekmans kwam ermee in botsing met de gemeente, die deze verkoop strijdig vond met het bestemmingsplan. Wij wonnen uiteindelijk dit geschil bij de Raad van State.

Het sanitair verdween om andere reden uit de showroom. Er kwam veel meer keus in ketels en radiatoren. En de berekening en zo mogelijk zelf ontwerpen van verwarmingssystemen wás het specialisme van Aad Broekmans.

Die kennis van zaken is de basis gebleven voor Broekmans CV. In 1990 ging ook zoon Marco Broekmans voor het bedrijf werken. Hij trad in dienst na een studie commerciële techniek. "Een technische opleiding met ook aandacht voor het verkooptraject. Dat was toen een nieuwe studie. Er waren het eerste jaar maar zes studenten. Ik merk nog steeds dat het belangrijk is dat je techniek begrijpelijk kan uitleggen” vertelt Marco, die negen jaar met zijn vader samenwerkte. De huidig eigenaar begon in de buitendienst en kwam later naar binnen om de organisatie te optimaliseren.

Op 1 januari 1999 nam Marco het bedrijf officieel over van zijn vader. De oprichter bleef er wel bij betrokken, maar overleed twee jaar later op 57-jarige leeftijd. "Een groot gemis, maar ik ben blij voor de jaren dat we hebben mogen samenwerken. Ik heb veel van hem geleerd” vertelt Marco.

Ons bedrijf verhuisde in 2008 naar de Zinkstraat 15 in Ridderkerk, waar naast het kantoor een showroom is met de nieuwste ketels en radiatoren. Broekmans is meegegroeid met de markt en kan ook boilers op zonne-energie en warmtepompen professioneel installeren. "Techniek staat nooit stil en daar moet je in mee kunnen. Dat betekent ook scholing van het personeel. Vakbekwame installateurs moeten ook raad weten met de nieuwste installaties” onderstreept Broekmans.

De monteurs van Broekmans zijn inmiddels allemaal CO-gecertificeerd. Dit bewijs van vakmanschap zal in de toekomst een vereiste zijn om te mogen werken met CV-installaties.